Fatiha Suresi

Fatiha Suresi, Müddesir suresinden sonra Mekke'de inmiştir. 7 ayetten oluşmaktadır. Tam olarak inen ilk suredir. Resmi sıralamada birinci, nüzul sırası itibarıyla beşinci sûredir. Kur'an'ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Halk arasında yaygın olarak "El-Hamdülillah" suresi olarak da bilinir. Bu sureye "ana kitap" manasında "Ümmü'l-Kitâp", "dinin esaslarını ihtiva eden" manasında "el-Esâs" isimleri verildiği gibi, ana hatlarıyla İslâm'ı anlattığı için "el-Vâfiye" ve "el-Seb'u'l-Mesânî", birçok sırrı taşıdığı için "el-Kenz" gibi isimler de verilmiştir.
Peygamberimiz "Fâtiha'yı okumayanın namazı olmaz" buyurmuştur. Bundan dolayı beş vakit namazın her rekâtında bu sureyi okumak vaciptir. Namaz kılan her Müslüman, bu sureyi günde kırk kere okumaktadır.

Bismillahirrahmanirrahim


"Elhamdü lillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în, İhdinessırâtel müstâkim. Sırâtellezîne en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn. "

Anlamı: "Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü'nün sahibi olan Allah'a mahsustur. (Allah'ım!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir. "
Manası itibariyle Fâtiha, en büyük dua ve münâcâttır. Kur'an'ın ihtiva ettiği esaslar ana hatlarıyla Fâtiha'da vardır.
Fâtiha'da, övgüye ve ibadete lâyık tek Allah'ın varlığı, O'nun hakimiyeti, kulluğun yalnız Allah'a yapılacağı, yardımın yalnızca Allah'tan geldiği, doğru yola varmanın da doğru yoldan sapmanın da Allah'ın iradesine dayandığı, hayrı ve şerri yaratanın Allah olduğu hususları ifade edilmiştir. Ayrıca bu surede Allah'ın "rabb", "rahman" ve "rahim" gibi yüce sıfatlarından da bahsedilmektedir. Rab; terbiye eden, besleyip büyüten, istediği şekle sokan, kullarına "yap, yapma!" diye tekliflerde bulunan, bazen sevindiren, bazen korkutan ve yavaş yavaş yetiştirip kemâle erdiren demektir.
Rahmân, bu surede Allah'ın ikinci sıfatı olup pek merhametli, sonsuz ve umumi rahmet sahibi demektir. Başka bir deyişle Rahman; her varlığa yaradılışının gerektirdiği gayeye göre birtakım kabiliyetler veren, şahsının ve türünün yaşaması için gereken her şeyi hepsine birden, bunların isteyip istemediğine, çalışıp çalışmadığına, imanlı veya imansız olduğuna bakmayarak vermiş olan ezelî, geniş, sonsuz rahmet sahibi demektir. Rahîm; çok merhamet edici demektir. Bu da Allah'ın üçüncü sıfatıdır. Allah'ın Rahîm sıfatını taşımasının anlamı şudur: Akıl ve iradeye, iyiyi kötüden seçme kudretine sahip olarak yaratmış olduğu insanlara Allah, rahman sıfatının gerektirdiğinden fazla olarak, çalışmalarının karşılığı artı nimetler verir. Allah'ın bu nimetlerine kavuşmak için her şeyden evvel, insanın iradesini kullanarak çalışması, Allah'ın gösterdiği yoldan yürümesi gerekir. Allah isterse onun bir amelini bin bir mükâfat ile de karşılar. Bu rahîm sıfatının gereğidir.

"Mâliki yevmi'd-dîn" (Din Günü'nün Sahibi), Yüce Allah'ın surede geçen diğer sıfatıdır. Bu sıfatı gereğince Allah, insanın yaptığı her iyi ve kötü işin karşılığını mutlaka ahirette verir.
Fâtiha'da Allah'ın yüce sıfatları böylece belirtildikten sonra, bu sıfatlara sahip Allah'a karşı kulun tutum ve davranışlarının nasıl olması gerektiği ifade edilir. Kul, yalnızca bu yüce sıfatlara sahip Allah'a ibadet etmeli ve ona sığınmalı, ondan kendisini hidayete erdirmesini dilemelidir.
19.01.2024 15:44:35
Fatiha Suresi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fatiha Suresi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

552 Yorum Yapılmış "Fatiha Suresi"
biraz iyi diğerleri acayip ama acaayip ama acayip kötü/3
ismail başlı . 07.04.2018
HARİKA DAİMA İLERİ (Allah razı olsun)
Oyun delisi . 18.12.2017
SÜPER Allah Razı olsun
İsimsiz123 . 17.12.2017
çok iyi ama video açılmıyor
yaren . 21.11.2017
suzan caner diye birini tanıyonmu
caner . 12.11.2017
oretmenim ihlas,fatıha bide kefser süreleri ezberlenecek dedi :(
suzan . 27.09.2017
ALLAH razı olsun
baran kaya . 14.07.2017
lan bn hozayım sıs adam olunda azmerleyın
hakan hoza . 25.06.2017
7 dıdıyom hoca bıze hayle fatıha suresını azberleyın dıyo 3}
hakan . 25.06.2017
MÜKEMMEL
GÜZEL . 21.06.2017
eyw
eyw . 14.06.2017
saolun
Mustafa . 24.05.2017
Allah hepinizden razı olsun
YAKIŞIKLI . 05.05.2017
çok teşekürler
umut yılmaz . 01.05.2017
alah razı olsun amin
ilyas . 30.04.2017
allah razı olsun sizden
ahmet . 26.04.2017
Allah Razi Olsun
TELMAN . 02.04.2017
Daha Geniş bir Tefsir Verilseydi daha tatmin olurdum gibi
Fırat . 25.03.2017
sayenizde fatiha ve anlamını öğrendim çok teşekkür ederim
lvlfk . 16.03.2017
Benim kitabımda öyle yazmıyo vallayi
yunusemre . 12.03.2017
bu sayfasyı kurana helal olsun kurucunun sayesinde fatiha suresini ezberledim çok teşekkürler :)
ozan çağlar özkoç . 24.02.2017
helal olsun
abdul . 29.01.2017
çok güzel amma ben daha geniş açıklama arıyorum
nevzat coşturan . 27.01.2017
cok güzel
özgür . 15.01.2017
Çok güzel bir yer
Kayra . 09.01.2017
BENCE GÜZEL TAM İSTEDİĞİM GİBİ
RANA . 09.01.2017
Çok güzel bilgiler verdiniz, teşekkürler.Bu arada Mishary Al Afasy Fatiha Suresi ni çok güzel okumuş.
Arya . 02.01.2017
abi namazsitesinde farklı burda fdarklı anlamından hem sözlü hem yzılı olcaz
4.d . 02.01.2017
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM SINAVIM VARDI ALLAH SEVAP YAZZIN
İPEK . 27.12.2016
okuyan kişi çok güzel okumuş maşallah.Din öğretmenimiz ezberleyen kişiye 100 verecek ben de bu siteden ezberleyip 100 alıcağıma eminim.
i 9 . 25.12.2016

Fatiha Suresi Meali

Müddesir sûresinden sonra Mekke'de inmiştir. 7 (Yedi) âyettir. Kur'an'ın ilk sûresi olduğu için açış yapan, açan manasına "Fâtiha" denilmiştir. Diğer adları şu...
Devamını Oku

Fatiha Suresinin Anlamı

Fatiha Sûresi ve AnlamıBismillahirrahmanirrahimElhamdü lillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahi...
Devamını Oku

Fatiha Suresi Fazileti

Fatiha Suresi övgü ve dua olarak ikiye ayrılır. Allah, Fatiha Suresini okuyanı över. Fatiha Suresini okuyan kişi tüm Kuran'ı okumuş gibi sevaba nail olur. Fatiha Su...
Devamını Oku

Fatiha Suresi Oku

Bismillahirrahmanirrahim.2. El hamdü lillahi rabbil alemin.3. Er rahmanir rahıym....
Devamını Oku

Fatiha Suresi Tefsiri

Fatiha, fethetmek yani açmak kökünden gelen bir kelimedir. Kur'an'ı Kerim bu sure ile açıldığı için sureye “Fatiha Suresi” denilmiştir. Fatiha Suresine Kur'an...
Devamını Oku

Fatiha Suresinin İnişi

Fatiha, Kuranı Kerim 'in ilk suresi olduğu için açış yapan, açan anlamında " Fatiha " denilmiştir. Fatiha suresi, Kuran'ın getirmiş olduğu esasların bir özeti ...
Devamını Oku

Fatiha Suresi Kaç Ayet

Fatiha Suresi Toplam 7 ayettir.Fatiha Suresi Kur'an'daki ilk suredir. İslami inanışa göre Mekke döneminde 5. Sure olarak indiği kabul...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Fatiha Suresi
Fatiha Suresi Meali
Fatiha Suresinin Anlamı
Fatiha Suresi Fazileti
Fatiha Suresi Oku
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024